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SURCOS DEL SUR

We are producers ofsoybeans, corn, wheat, sunflower and peanuts.

In all of them, a complete activity is carried out, including soil preparation, sowing, spraying, threshing and even the transportation of the product, i.e., freight service. The destination of the crops is to be delivered to the relevant storage facilities.

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01.

Crop Selection

The choice of all crops, especially peanuts, is associated with suitable climatic conditions, with an average annual rainfall of 800 mm and a temperate climate. This region also provides optimal and at the same time specific soil conditions, characterized by sandy soils. The line of peanuts produced is High Oleic Crude.

02.

Preparation of Agricultural Implements

The start of an agricultural campaign generally begins in August, as activities related to the maintenance and adjustment of all agricultural implements are carried out to start the activity.

03.

Soil preparation

We start with soil analysis to determine soil quality, looking for types and quantity of nutrients, electro conductivity of the soil, measurement of water table, soil compaction and weed seed bank. From there, all the necessary practices are planned to obtain a product of excellence.

04.

Sowing

Two types of crops are grown throughout the crop year: coarse grains (soybeans, corn, peanuts) and fine grains such as wheat; year after year these crops are rotated and also covered if necessary (generally after the peanut harvest).

05.

Spraying

Within the work activities carried out, it is essential to be rigorous in the timing of phytosanitary applications; in the case of peanuts, they are very weak to fungal attacks (fungi), so it is very important to monitor them.

06.

Harvest

Peanuts in the shell are produced and delivered to the storage facility. There, an evaluation is made considering the following percentages: Moisture, foreign bodies, soil. These parameters may or may not generate losses in the kilos delivered. These percentages are a direct consequence of optimal handling in the final stage of harvesting and threshing. This is an important and critical moment for an expected final result.

07.

Transfer

At the time of sale, the value of the settled product corresponds to boxed peanuts, i.e. the Arachis hypogea L (peanut) fruits, with their natural wrappings, which contain it.

08.

Collection

At present, production is carried out within the Department of Rio Cuarto, especially in the south of the province, Vicuña Mackenna area and fields near the city of Rio Cuarto. As well as in the province of La Pampa.

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Proceso de trazabilidad

Se le llama proceso de trazabilidad al trabajo exhaustivo de registro de datos. Se trata de una actividad conjunta entre el productor y el ingeniero agrónomo para diseñar un mapeo completo del área de cultivo, es decir, toda la información involucrada en el historial del producto, desde su inicio hasta el final de la cadena de comercialización. Es un método esencial para la mejora continua, así como también poder contar con la disponibilidad de la información para el comprador.

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Proceso de trazabilidad

Se le llama proceso de trazabilidad al trabajo exhaustivo de registro de datos. Se trata de una actividad conjunta entre el productor y el ingeniero agrónomo para diseñar un mapeo completo del área de cultivo, es decir, toda la información involucrada en el historial del producto, desde su inicio hasta el final de la cadena de comercialización. Es un método esencial para la mejora continua, así como también poder contar con la disponibilidad de la información para el comprador.

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Surcos del Sur

El cultivo de cobertura

Luego de finalizada la trilla del maní y debido al poco follaje que naturalmente presenta este cultivo, los suelos pueden quedar desprotegidos. Por este motivo se practica el cultivo de cobertura  o también llamado “doble propósito”.

Es un método que permite  evitar erosiones posibles,  mejorar la riqueza del suelo (nitrógeno), evitar la compactación, así como también obtener una posible rentabilidad con la trilla del suelo. Es habitual en esta práctica, la siembra de Trigo y cebada para tal fin.

Surcos del Sur

Traceability Process

At present, an exhaustive data recording work is carried out.

 This is a joint activity between the grower and agronomist to design a complete mapping of the crop area, i.e. all the information involved in the history of the product, from the beginning to the end of the marketing chain. Essential method for continuous improvement as well as information available to the buyer.

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SURCOS DEL SUR y las

Evaluaciones finales del producto

Surcos del  Sur SRL, produce  y en consecuencia entrega,  maní con cascara al Acopio. Allí, se realiza una evaluación contemplando los siguientes porcentajes: Humedad, cuerpos extraños, tierra.

Estos parámetros pueden o no generar  mermas en los kilos entregados. Dichos porcentajes, son consecuencias directas del manejo óptimo en la etapa final de arrancada y trilla. Siendo aquí un momento importante y a la vez crítico para un resultado final esperado. El momento especifico del inicio  del proceso de arrancada, la velocidad con la que se realiza, la puesta a punto de las maquinarias involucradas y luego  la recolección del mismo, son decisiones tomadas por Aroldo, quien viene desarrollando dicha actividad desde los años 60 y es considerado para el rubro, experto en dicho cultivo.

 

SURCOS DEL SUR y las

Evaluaciones finales del producto

Surcos del  Sur SRL, produce  y en consecuencia entrega,  maní con cascara al Acopio. Allí, se realiza una evaluación contemplando los siguientes porcentajes: Humedad, cuerpos extraños, tierra.

Estos parámetros pueden o no generar  mermas en los kilos entregados. Dichos porcentajes, son consecuencias directas del manejo óptimo en la etapa final de arrancada y trilla. Siendo aquí un momento importante y a la vez crítico para un resultado final esperado. El momento especifico del inicio  del proceso de arrancada, la velocidad con la que se realiza, la puesta a punto de las maquinarias involucradas y luego  la recolección del mismo, son decisiones tomadas por Aroldo, quien viene desarrollando dicha actividad desde los años 60 y es considerado para el rubro, experto en dicho cultivo.

 

Surcos del Sur

Evaluaciones finales del producto

Surcos del Sur, produce y entrega maní con cascara al Acopio. Se realiza una evaluación contemplando los siguientes porcentajes: humedad, cuerpos extraños y tierra.

Estos parámetros pueden o no generar mermas en los kilos entregados. Los porcentajes, son consecuencias directas del manejo óptimo en la etapa final de arrancada y trilla. Éste es un momento importante y a la vez crítico para un resultado final esperado. 

Al momento de la venta, el valor del producto liquidado corresponde a maní en caja, esto significa que son  los frutos de Arachis hipogea L (maní), con sus envolturas naturales que lo contienen.